Ta del av Ickevåld 2021 i efterhand

Ickevåld 2021 anordnades 27-28 november, och på grund av covid-19 som en digital mötesplats. Fyra programpunkter finns att ta del av i efterhand.

Tema "Världen - Sverige - Sápmi. En ickevåldsresa för en värld fri från våld."

Hållplats 1: Världen

Resan börjar i Världen och till en dialog om kampen för fred och nedrustning, och kampen för klimaträttvisa och naturens rättigheter som en förutsättning för en värld fri från våld.

Panelsamtal: Hållplats Världen - Ickevåld som nödvändighet, handling och hopp - i relation till klimatkris och militarisering” - Ett samtal mellan Ell Jarl från Fridays for future, Malin Nilsson IKFF och Stellan Vinthagen professor i Ickevåld. Samtalsledare Marie Sjöberg, IKFF. Titta i efterhand via denna länk!

Hållplats 2: Sverige

Resan fortsätter till Sverige där dialogen om ett annorlunda Sverige börjar i den nödvändiga kampen mot rasism som förutsättning för demokrati och hållbar utveckling.

Panelsamtal: Hållplats Sverige – Ickevåldsmetoder för alla och alltid. Landet, landsbygden, orten – Dåtid, nutid och framtid” - Ett samtal mellan aktivister och organisationer som verkar och har verkat för förändring lokalt. Manel Rodrick - Streetgäris, Christer Nilsson - Rädda Kynnefjäll och Sandra Eriksson ickevåldsaktivist, medlem i Nätverket Linje 17 mot Rasism, Verksamhetsutvecklare Fred och Ickevåld, Kristna Fredsrörelsen. Samtalsledare Karl-Johan Rahm. Titta i efterhand via denna länk!

Hållplats 3: Sápmi

Resan går därefter vidare till Sápmi och sätter fokus på kampen för det samiska folkets rättigheter och på kampen mot rasism och kolonisering.

Panelsamtal: Hållplats Sapmí - vikten av ickevåldsliga handlingar och civilsamhällets/politikens/forskningens roll i samiska och urfolksfrågor – Ett samtal med Kristina Sehlin MacNeil forskare på Várdduo – Centrum för samisk forskning tillsammans med Erik Törnlund och Kerstin Andersson från Amnesty Sápmi och Henrik Blind som är distriktsordförande för Miljöpartiet i Norrbotten. Titta i efterhand via denna länk!

Kamp & Kultur - i skuggan av en kolonial historia
Framträdanden av Juvva Pittja, Magda Andersson och Norrfolk, och panelsamtal om kulturens roll i kampen för den värld vi vill skapa!
  
samlad-dokumentation-fran-ickevald-2021

Ta del av ickevåld 2020 i efterhand

Ickevåld 2020 anordnades på grund av covid-19 som en helt digital mötesplats. Två programpunkter finns att ta del av i efterhand:

Ickevåld – Kampen mot förtryck med fredliga och frihetliga medel.

En föreläsning med Stellan Vinthagen som är professor professor i sociologi och forskaraktivist, samt ordförande för fakulteten Nonviolent Direct Action and Civil Resistance på University of Massachusetts. Och dialog med Isatou Aysha Jones, entreprenör, föreläsare & initiativtagare till Black lives matter Sweden, Rose tjejjour & My sister’s keeper foundation.

Se föreläsningen på Facebook

 

Sápmi – Motstånd och ickevåld

En temakväll med fokus ickevåld och motstånd i Sápmi. Ett motstånd mot kolonialism där kulturen spelar en central roll. Kvällen innehöll estradpoesi av Rönn-Lisa Zakrisson från Kiruna, texterna berör ämnen som kolonialismen, gruvindustrin, kärlek, queerhet och naturen. Och panelsamtal – Samisk kamp och ickevåld med deltagare:

  • Moderator: Ingvar Rönnbäck, Grundare av Another Development Foundation
  • Lisa Omma, renägare, Vapstens sameby
  • Henrik Blind, Gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk
  • Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby
  • Kristina Sehlin MacNeil, Forskare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet
  • Sandra Eriksson, Ickevåldstränare med erfarenhet av arbete med människorättsförsvarare för landrättigheter i ursprungsbefolkning, Kristna Fredsrörelsen.

 Se samtalskvällen på Facebook

samlad-dokumentation-fran-ickevald-2020

Kriget i Ukraina

 - VILKEN ROLL HAR FREDS-, DEMOKRATI- OCH ICKEVÅLDSRÖRELSEN?
 
Ta del av ett Another Development Foundation Talk från 17 mars 2022 om hur ett antal av Sveriges freds-, demokrati- och ickevåldsorganisationer arbetar för fred, demokrati och mänskliga rättigheter under pågående krig i Ukraina.
 
Vilka utmaningar står freds-, demokrati- och ickevåldsrörelsen inför? Hur analyserar rörelserna situationen, och vad gör de praktiskt?
 
MEDVERKANDE
Martin Uggla, Ordförande, Östgruppen
Agnes Hellström, Ordförande, Svenska freds- och skiljedomsföreningen
Malin Nilsson, Generalsekreterare, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)
Lotta Sjöström Becker, Generalsekreterare, Kristna fredsrörelsen
Moderator: Ingvar Rönnbäck, Grundare av Another Development Foundation
 
 
 

ICKEVÅLD2021-PODDEN

Ladda upp med Ickevåld2021-podden!

Finns på soundcloud.com/ickevald

Avsnitt 1: Engagemang, perspektiv och antimilitarism som utmaning - Farida al Abani, partiledare för Feministiskt Initiativ.
Avsnitt 2: Teori, praktik och vem ringer man när man vill gå vidare? - Patrik Johansson, lärare och forskare i freds- och konfliktstudier vid Umeå universitet.
Avsnitt 3: Våldet, folket och synen på marken - Kristina Sehlin Macneil, doktor i etnologi och forskare vid Várdduo - Centrum för samisk forskning, Umeå universitet

I denna poddserie utforskar vi ickevåldsbegreppet ur olika perspektiv. Podden skapdes inför Ickevåld 2021 och vill uppmuntra till att Stå upp för att agera, Stå emot våldet, och Ställa om vår värld, utifrån övertygelsen om att en annan värld är möjlig.

Programledare: Daniella Johnsson och Veronica Araya